Skip to content

Wietske van Dortmont publiceert haar eerste fantasyverhaal

Asperen • Wietske van Dortmont had als klein meisje al een heel rijke fantasie. In juli werd haar eerste boek gepubliceerd: ‘Kataró’. Spannende fictie met een flink vleugje romantiek.

Wietske is dolgelukkig met het eindresultaat. “Het was zo’n mooi moment toen ik na een jaar zwoegen en heel veel doorzettingsvermogen eindelijk het eerste exemplaar van het boek in handen kreeg. Met m’n eigen naam erop. Dat was echt supervet”, zegt de 18-jarige inwoonster van Asperen, die dit jaar cum laude slaagde voor haar gymnasiumexamen en eind deze maand geneeskunde gaat studeren aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

De jonge schrijfster is altijd al een gretige lezer geweest van boeken. “Ik ben dol op bijvoorbeeld ‘Hunger Games’ van Suzanne Collins en ‘Water en Vuur’ van Victoria Scott. Zo’n soort verhaal wilde ik eigenlijk ook wel schrijven.”

‘Kataró’ speelt in het jaar 2113 op het denkbeeldige continent Míasmos, dat jaren daarvoor is getroffen door enkele kernrampen. De radioactieve straling verspreidde zich over het hele continent. “Het zat in het water, in de grond en in de huid”, schrijft Wietske in het beginhoofdstuk. “Slechts enkelen overleefden in diepe schuilkelders in de grond, maar zij die dit deden, leidden een beperkt leven.” De bewoners op Míasmos hebben voor hun dagelijkse behoefte slechts de beschikking over een kleine hoeveelheid water uit een urinezuiveringsinstallatie. Velen sterven echter door uitdroging. Jaren na de ramp zijn er geruchten over een mogelijke zuivere waterbron in het onbekende Kataró. Hoofdpersoon Dana gaat met enkele van haar vrienden op zoek, maar er zijn kapers op de kust.

Wietske: “Aanvankelijk wilde ik er alleen een avontuurlijk fantasyverhaal van maken. Maar tijdens het schrijven heb ik bedacht om er via de moeder van de hoofdpersoon ook een romantische verhaallijn doorheen te laten lopen. Dat was voor mij een stuk lastiger. Omdat het dan niet alleen gaat om de spanning, maar ook om het beschrijven van persoonlijkheden. Maar achteraf gezien is het romantische deel van het boek misschien nog wel het meest geslaagd.”

Schriftjes vol
Reeds op de kleuterschool bedacht Wietske prachtige verhalen. Bijvoorbeeld over hoe haar vader op de maan werkte en hoe ze daar eens naar toe zou gaan. Op de basisschool begon ze de verhalen ook echt op te schrijven in schriftjes. “Maar ik kwam nooit verder dan het eerste hoofdstuk”, lacht Wietske. “Op m’n kamertje liggen nog allerlei schriftjes met onafgemaakte verhalen.”

Vorig jaar nam ze een kloek besluit om het verhaal dat ze in haar hoofd had ook echt te voltooien. Ze had wel een stok achter de deur. Want ze sprak met haar docent op het gymnasium af dat ze het boek zou schrijven als profielwerkstuk, “Ik heb naast het boek ook uitvoerig moeten beschrijven hoe het boek tot stand is gekomen, vanuit welk perspectief het boek is geschreven en hoe ik te werk ben gegaan. Naast een analyse van mijn eigen boek moest ik ook een analyse maken van de bekende roman ‘Madame Bovary’ van Gustave Flaubert.” Ze behaalde een dikverdiende 9 voor haar inspanningen.

Doorzettingsvermogen
Het boek is uitgegeven bij uitgeverij Boekscout, die werkt volgens het principe ‘print on demand’. Het schrijven van het boek vergde heel wat discipline. “Elke keer weer achter die laptop gaan zitten, ondanks het gebrek aan motivatie of inspiratie, vergt ontzettend veel doorzettingsvermogen”, schrijft Wietske in haar dankwoord. “Ik heb mijn boek afgekregen, en hoe weinig dat zegt over mijn schrijfkwaliteit, zoveel zegt het over mijn wil om iets af te maken.”

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top