Content voor Ingelogde Gebruikers

West Betuwse ambtenaren krijgen toekomstgerichte werkomgeving

West Betuwse Ambtenaren Krijgen Toekomstgerichte Werkomgeving

West Betuwe • Ambtenaren en bestuurders in West Betuwe doen hun werk straks in een comfortabele toekomstgerichte werkomgeving. Die maakt het mogelijk om zowel fysiek als digitaal samen te kunnen werken.

Het maakt straks niet zoveel meer uit of je nu op kantoor werkt of gewoon thuis achter je laptop. “Dankzij de digitale werkomgeving kunnen we Samen West Betuws Werken waar en wanneer we willen”, schrijft architectenbureau Cepezed in de (t)huisvestingsvisie. Het document werd vorige week dinsdag toegelicht in de klankbordgroep.

Ambtenaren moeten steeds optimaal bereikbaar zijn voor collega’s. Ook als ze niet iedere dag vanaf een vaste werkplek werken. Bijvoorbeeld via telefoon, Microsoft Teams, Whatsapp en e-mail.

Ingrijpende renovatie
Er wordt momenteel door het bureau hard gewerkt aan het ontwerp van het vernieuwde gemeentehuis. Het vertrouwde kantoorgebouw aan Kuipershof 2 te Geldermalsen blijft behouden, maar zal wel ingrijpend worden gerenoveerd. De nieuwe ontvangstruimte krijgt de vorm van een paviljoen, met een nieuwe frontoffice en een nieuwe multifunctionele raadzaal. Aangrenzend komt in de oudbouw de rest van het multifunctionele vergadercentrum.

Vooral de dubbelhoge ontvangstruimte is opvallend binnen het ontwerp. Midden op het binnenplein komt de balie burgerzaken, omringd door open wachtzitjes. Aangrenzend komen de spreekruimtes voor publieke zaken. Direct vanuit de ontvangstruimte zijn de raadzaal de voorronde ruimtes en de trap naar de vergader/ fractieruimtes bereikbaar.

Raadzaal
De nieuwe raadzaal zal flexibel inzetbaar zijn en biedt volgens de architect alle moderne mogelijkheden voor een dynamisch en interactief debat. “Het meubilair is flexibel waardoor de ruimte makkelijk om te vormen is voor gebruik als creatieve vergaderruimte met meerdere teams, trouwruimte of in een theateropstelling. De tijdelijk niet gebruikte meubelen worden opgeslagen in de naastgelegen opslagruimte wat zorgt voor een eenvoudig facilitair proces.”

De werkomgeving heeft volgens het architectenbureau een herkenbare, uniforme bouwkundige structuur. En bovendien: de werkomgeving is open en transparant. De ruimtes kunnen flexibel worden aangepast. “De doordachte bouwkundige structuur met modulaire opbouw maakt het mogelijk de functie van open en omsloten ruimten te veranderen, zonder ingrijpende bouwkundige aanpassingen”, schrijft het architectenbureau.

Het nieuwe pand zal worden ingedeeld in samenwerkzones, interactieve projectwerkzones en projectmatige werkgebieden.

Gezond en vitaal
De gemeente West Betuwe biedt volgens de (t)huisvestingsvisie een gezonde en vitale werkomgeving, waarin het welbevinden van medewerkers centraal staat. “Met een werkomgeving die fysieke beweging en een actieve werkhouding bevordert, onder meer door uitnodigende (verticale) loopverbindingen, zit-sta en lounge werkplekken en ergonomisch meubilair. Daarnaast biedt de werkomgeving in de ontmoetzone plek voor fysieke en mentale ontspanning.”

Ambtenaren hoeven niet langer de hele dag achter een saai bureau te zitten. Ze kunnen het denkwerk best combineren met een sportieve activiteit. “Fiets bijvoorbeeld met een VR-bril een ritje langs een van de 24 dorpen of twee stadjes van de gemeente of ontdek wisselende gemeentelijke projecten op de expositie plekken in het gebouw.”

De werkomgeving biedt ook een hoog comfortniveau. Het klimaatsysteem zorgt voor een gezonde lucht met voldoende zuurstof, ongeacht hoe intensief ruimten gebruikt worden. Daarbij kunnen medewerkers zelf tot op zekere hoogte het comfortniveau regelen. Ook de verlichting in het gebouw draagt bij aan het comfortniveau door bijvoorbeeld de biologische effecten van daglicht na te bootsen.

Daglicht
Het gerenoveerde pand krijgt in elk geval veel daglicht. Het zicht op de omringende tuin wordt het ‘natuurlijke proces van de seizoenen onderdeel gemaakt van de ruimtelijke kwaliteit van het gebouw.’ “Het interieurontwerp verbindt de natuur buiten met de natuur binnen door een diversiteit aan subtiele verwijzingen naar natuurlijke verschijningsvormen door te vertalen in interieur elementen en architectonische positionering.”

Gepubliceerd in Het Kontakt, 18 november 2020

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven