Content voor Ingelogde Gebruikers

SchuldHulpMaatje Jantine: ‘Soms moet je streng zijn’

SchuldHulpMaatje Jantine: ‘Soms Moet Je Streng Zijn’

Culemborg • De schuldenproblematiek zal toenemen, ook en misschien juist wel bij tweeverdieners met een goed inkomen.Dat is de verwachting van Jantine Beverloo. Zij is één van de SchuldHulpMaatjes  in Culemborg.

Uit onderzoek blijkt meer en meer Nederlanders betalingsachterstanden hebben. Dat wordt alleen nog maar erger als straks in februari de afrekening komt van de energieleverancier. “Het zijn dan niet alleen mensen met een laag inkomen die in de problemen komen”, zegt Jantine. “Ik vrees ook voor mensen met een middeninkomen. En zelfs voor tweeverdieners, die tot nu toe een royaal leven leiden, maximaal hebben kunnen lenen voor hun woning in Parijsch en misschien ook nog een dure leaseauto voor de deur hebben staan.’

Hoge schulden
Jantine is nu ongeveer 1,5 jaar Schuldhulpmaatje. Ze doet de vrijwilligerswerk naast haar bestaande baan bij de GGD. “Momenteel ondersteun ik een alleenstaande moeder, die het financieel heel zwaar heeft. Ze heeft hoge schulden bij de belastingdienst. Probleem is dat zij een ziektewetuitkering heeft die wat hoger ligt dan het sociaal minimum. Dus er zijn veel regelingen waar ze geen recht op heeft. Ze krijgt bijvoorbeeld geen energietoeslag.”

SchuldHulpMaatjes komen bij de mensen thuis, gaan met hen in gesprek en horen hun levensverhalen. Ze zijn betrokken, invoelend, gemotiveerd en vooral: ze oordelen niet. Samen met de hulpvrager zoeken Maatjes naar de mogelijkheden om de schulden aan te pakken. Ze helpen mensen op weg in het woud van financiële regelingen, zoeken contact met schuldeisers, gaan desgevraagd mee naar officiële instanties. En als de schulden te veel worden, begeleiden de SchuldHulpMaatjes mensen met schulden naar de professionele schuldhulpverlening. SchuldHulpmaatjes heeft toegang tot hulpfondsen van kerken, noodfondsen en financiële hulp van particulieren.

Budgetoverzicht
Jantine: “Meestal begeleid je iemand voor langere tijd. Daardoor lukt het beter om mensen in de gaten te houden: houd die persoon zich aan de afspraken?, wat zijn de valkuilen? Je bouwt in die periode echt een band met ze op.”

Het mooiste is natuurlijk wanneer SchuldHulpMaatjes in actie komen, voordat het echt uit de hand loopt. Jantine: “Je kijkt mee, maakt een budgetoverzicht: ‘waar gaan die kosten heen?, hoeveel schulden zijn er? is dit nog wel behapbaar?’ Gaat het niet, zijn er teveel schulden, dan is het heel simpel en verwijzen we door naar de schuldhulpverlening. In principe zou ons werk daarmee kunnen ophouden. Maar je kunt ook nog in beeld blijven door die persoon te helpen met het leven van een weekbudget. Wij zijn en blijven vrijwilligers, wij mogen niet het zware werk van de schuldhulpverlening doen.”

Volgens Jantine is er nog veel onterechte angst voor schuldhulpverlening en schuldsanering. “Mensen denken vaak: ‘Dan moet ik elke week van 30 euro leven’. Maar dat is niet zo. Schuldhulpverlening is veel breder dan de verplichte schuldenregeling. Deze mensen zijn echt bereid om jou te helpen.”

Natuurlijk moet je een paar jaar leven van een krap weekbudget, benadrukte Jantine. “Maar het heeft ook voordelen. Alle zorgen worden je uit handen genomen. Je hoeft geen hoofdbrekens meer te hebben over rekeningen en boetes van instanties en bedrijven. Je hebt geld en daar moet je het mee doen. Dat is tenminste duidelijk.’

SchuldHulpMaatjes  krijgen een gedegen cursus, voordat ze aan het werk gaan. Ze leren van alles over financiële regelingen, maar ook over het omgaan met mensen. “In die cursus wordt ook steeds benadrukt: we zijn geen taxichauffeur, maar wel rij-instructuur. We helpen mensen op weg naar zelfredzaamheid. We nemen mensen aan de hand. Maar we nemen het werk niet over, zo van: ‘geef die post maar aan mij, ik kan bellen’. Dan is het probleem wel opgelost, maar dan gaat ze het ook een volgende keer niet zelf doen.”

Keuzes maken
Soms moet je als SchuldHulpMaatjes streng zijn, benadrukt Jantine. “Mensen die moeten leven van een klein weekbudget, moeten keuzes maken. ‘Ja maar ik moet m’n telefoon-abonnement’, hoor je dan. Dan zeg ik:  ‘Reserveer dan geld voor je abonnement’. Of: ‘ik moet m’n krant opzeggen, die ik al jaren lees.’ Het klopt: voor mensen in de schuldsanering worden dat soort zaken onbereikbaar. Maar het is geen ramp. Loop desnoods naar de bieb, daar kun je de krant gratis lezen. Soms is het hard, maar dat is wel de consequentie. Soms moet je mensen laten zien: het is nu even heel vervelend. Maar als je dit even volhoudt, ben je er straks wel vanaf.” Jantine heeft één ding geleerd: “Je moet je niet teveel laten meeslepen in zielige verhalen. Mensen hebben akelige ervaringen, ze hebben dingen meegemaakt en ik snap dat allemaal. Alleen: je wilt hier uitkomen. En door in die ellende te blijven hangen ga je er niet uitkomen.’

Energietoeslag
Veel Culemborgers met een laag inkomen krijgen dit jaar een energietoeslag: in totaal gaat het om een bedrag van 1300 euro. “Toch verwacht ik straks een grote ellende als in februari de eindafrekening van de energieleverancier komt. Het eerste deel van de energietoeslag (800 euro) is in de zomer gestort. Iedereen is daar heerlijk van op vakantie geweest. Die rest -500 euro- komt in december. Dat geld is besteed aan leuke kerstcadeautjes. In februari is al het geld op. Stel: je hebt nooit geld en moet ieder dubbeltje omdraaien. En dan krijg je opeens zomaar 800 euro op je rekening gestort. Ga je dat dan bewaren tot februari? Natuurlijk niet. Je denkt dan: die kinderen mogen ook wel eens een keer leuke schoenen of een dagje Efteling. Ik kan het ze niet kwalijk nemen. Ik vind het alleen slecht geregeld vanuit de Rijksoverheid. Men zou toch moeten weten hoe dit werkt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven