Skip to content

Predikant Barbara de Groot: ‘Er zijn als andere mensen je nodig hebben’

Amstelveen – Barbara de Groot is de nieuwe predikant van de Paaskerk. Ze doet op zondag 9 mei intrede.

‘Ik ken Amstelveen eigenlijk nog niet zo heel goed’, geeft ze eerlijk toe. ‘Tijdens m’n studietijd in Amsterdam kwam ik wel eens bij vrienden op de campus van Uilenstede. Amstelveen werd vooral ervaren als heel ver weg.’

Ze heeft inmiddels met de kinderen al wat rondgereden door haar nieuwe woonplaats. ‘Ze vonden het hier een tikkeltje saai. Ik ben vooral nieuwsgierig naar de mensen. Ik ben in elk geval heel erg gecharmeerde van de Paaskerk zelf, een gebouw dat zo prachtig oprijst uit het water. Uit het water geroepen tot leven, heel symbolisch.’

Barbara de Groot was vanaf 2012 predikant van de Engelmunduskerk, de protestantse gemeente in Velsen-Zuid en IJmuiden-Oost. Het was haar eerste gemeente. ‘Ik heb met heel veel voldoening, plezier en toewijding gewerkt in Velsen. Gemeenteleden vinden het jammer en waren een tikkeltje verbaasd dat ik na acht jaar alweer vertrek. Ze zeiden ook tegen mij: je bent echt gegroeid. Ik ben benieuwd hoe ze dat hebben gemerkt.’

Gezonde spanning
Ze voelt een gezonde spanning om aan de slag te gaan in haar nieuwe gemeente in Amstelveen. ‘Elke keer is het weer van: ‘hoe kom ik over?, hoe landt het wat ik zeg?. Dat zal in Amstelveen niet anders zijn dan in Velsen. Het blijft een valkuil om te denken dat je het na acht jaar in de vingers hebt. Natuurlijk: ik ervaar een gezonde spanning. Maar ik ben vooral benieuwd naar de dynamiek en zie er naar uit om nieuwe mensen te leren kennen.’

Barbara hoorde in december vorig jaar dat ze beroepen was. In de zomer had ze gesolliciteerd. Ze weet het nog goed. ‘Ik heb vorig jaar online meegekeken toen in de gemeente de profielschets voor de nieuwe dominee werd besproken. Nellie Versteeg las het Bijbelgedeelte uit Samuël waarin een opvolger werd gezocht voor koning Saul. Over één van de zonen van Isaï wordt gezegd: ‘Let niet op zijn rijzige gestalte’. Dat sprak mij aan. Want ik ben zelf bijna 1 meter 90. Dat is natuurlijk het eerste wat opvalt. Ik hoop dat mensen kijken naar wie ik ben. Toen dacht ik: ‘naar die gemeente moet ik maar eens een brief sturen.’

Biddend op de fiets
Op haar eigen Linkedin-pagina omschrijft Barbara zichzelf als hartelijk, toegankelijk, oecumenisch, liturgisch, diaconaal. En met de toevoeging; ‘van-huis-uit-gereformeerd’. Ze is ook sportief: ze doet aan hardlopen en yoga.

Barbara zoekt God in muziek en poëzie. ‘Maar ook biddend op de fiets met de Hoogovens op de achtergrond, Jezus op het spoor komen in gesprekken met mensen.’

De nieuwe predikant van de Paaskerk woont samen met partner Joris, zoon Tomas (17), Eva (15) en de jongste zoon Daniël (7). Joris werkt in de Mozes en Aäronkerk in Amsterdam bij de rooms-katholieke lekenbeweging Sant’Egidio. Zoon Tomas (17) studeert fiscale economie, dochter Eva gaat straks naar het Vossius Gymnasium in Amsterdam-Zuid en Daniël naar de Karel Eykmanschool in Amstelveen-West.

Studie
Barbara werd in 1975 geboren in Haarlem-Noord. Ze groeide op in een gereformeerd gezin. ‘Als kind kwam ik al heel graag in de kerk. Ik was onder de indruk van de Avondmaalviering, met ambtsdragers en andere gemeenteleden in zo’n grote kring. Dat wilde ik ook. Toen al reeds bij mij de gedachte om predikant te worden. Maar het heeft daarna nog wel een tijdlang geduurd voordat ik die roeping daadwerkelijk heb gevolgd.

Na de middelbare school studeerde ze theologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ze werkte vervolgens bij de stichting Amsterdams Buurvrouwen Contact, een Taalmaatjes-initiatief van de diaconie van de Protestantse Kerk Amsterdam. ‘Een hele leuke en leerzame periode.’

Ze heeft in die tijd wel lang geaarzeld of ze daadwerkelijk predikant wilde worden.  ‘Ik had koudwatervrees. Dat komt omdat ik twee keer een gemeente had meegemaakt waar flinke onderlinge conflicten waren. M’n mening veranderde in positieve zin toen ik stage ging lopen bij een gemeente in Assendelft. ‘Maar zo kan het dus ook’, dacht ik. Eenmaal predikant in Velsen-Zuid had ik eigenlijk spijt dat ik zo lang had geaarzeld.’

Diakonaal en liturgisch
Barbara heeft inmiddels wat eerste afspraken gemaakt over taakverdeling tussen haar en collega-predikant Werner Pieterse. ‘Ik heb bijzondere belangstelling voor en exegese en hermeneutiek: wat betekent het geloof eigenlijk voor jou? Wat is de zin? Hoe je God ziet kun je niet voor een ander bepalen. Het gaat erom wat God betekent in jouw eigen leven.’

Vooral het werk van de Engelse theoloog Samuel Wells spreekt haar erg aan. ‘Hij is voorganger van de Anglicaanse gemeente St. Martin-in-the-Fields in hartje Londen. Zijn kerk is door en door diaconaal en daarnaast hoog liturgisch. Die beide kanten: dat vind ik mooi. Zijn theologie is eigenlijk heel eenvoudig. Het gaat erom dat God er is en dat wij er zijn voor de ander. Dat je er bent als mensen jou nodig hebben. Het lukt niet altijd, maar is wel de intentie. Dat je van betekenis bent geweest voor iemand zonder dat je gelijk bijzondere dingen hebt gedaan of bijzondere dingen hebt gezegd.’

Dick Aanen, mei 2021

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top