Content voor Ingelogde Gebruikers

Kunstenaar Hans Breuker: ‘Ik wil een spannend leven’

Kunstenaar Hans Breuker: ‘Ik Wil Een Spannend Leven’

Amstelveen • Hans Breuker is z’n leven lang al een verwoed tekenaar. Sinds anderhalf jaar is hij fulltime kunstenaar. Zijn karikaturale personages in Ajax-shirt, maffioso met dikke sigaren of juist rondborstige vrouwenfiguren zijn razend populair en verkopen als een tierelier.

Elke dag, let wel: elke dag, maakt Hans een nieuw schilderij en laat die vervolgens veilen op zijn Facebookpagina (Hans Breuker Art). ‘Inmiddels kan ik er goed van leven’, zegt de 41-jarige Bovenkerker.

Z’n atelier in z’n woonkamer aan de Bosboom Toussaintlaan getuigt van een enorme productiviteit. ‘Ik vind het schilderen zelf al echt fantastisch. Als ik schilder dan kom ik in een flow, het voelt een beetje alsof ik high ben. Ik vind het leuk om te bedenken, te maken, af te maken en iets te verkopen.’

Stripboeken
Hans werd 41 jaar geleden geboren in de Amstelveense Bankrashof. Hij woonde lange tijd in Amsterdam, maar op een gegeven moment kwam hij toch weer terug naar zijn geboorteplaats. Eerst nog in het Oude Dorp, maar sinds tien jaar in Bovenkerk. Hij woont er samen met zijn vrouw en twee jonge kinderen.

Hij tekent al vanaf het moment dat hij een potlood kan vasthouden. ‘Ik tekende altijd en overal.’ In m’n jeugd verslond ik stripboeken. En er is ook een tijd geweest dat ik muren versierde met kunstzinnige graffiti.’

Hans is autodidact. ‘De manier waarop ik schilder heb ik natuurlijk gejat van Herman Brood, m’n grote voorbeeld.’ De koppen die hij schildert zijn altijd komisch. Z’n karakters hebben altijd hoge voorhoofden en flinke neuzen. Altijd herkenbaar.

‘Wat ik ga schilderen, hangt van mijn gemoedstoestand af. Als ik in een muzikale stemming ben, schilder ik iemand met instrument. Aan ideeën geen gebrek in mijn hoofd. In m’n mobiele telefoon staan hele lijsten met krabbels, die me ooit te binnen schoten. ’s Avonds voor de televisie ben ik vaak al bezig met het maken van schetsjes van schilderijen die ik wil gaan maken.’

Gedichtenbundel
Tussen al z’n schilderactiviteiten door heeft Hans Breuker dit jaar ook nog tijd gevonden een gedichtenbundel te publiceren, getiteld Amstelveense nachten. Hij heeft het boek in eigen beheer uitgegeven, via crowdfunding. ‘De gedichtenbundel is verschenen in een oplage van duizend. Het goede nieuws is dat de bundel bijna is uitverkocht.’

De 31 gedichten in de bundel gaan over zijn grote passie voor Amstelveen. ‘De meeste gedichten zijn met een knipoog en humoristisch’, zegt hij er gelijk bij. ‘Amstelveense nachten is natuurlijk een titel met een lichte ironie. Want er is natuurlijk niet echt een nachtleven in Amstelveen. Het is hier soms ook wel heel erg rustig, vooral voor zo iemand als ikzelf die houdt van de drukte van de stad.’

Toch heeft Amstelveen genoeg te bieden, vindt Hans. ‘Je moet er alleen iets meer naar op zoek dan in een andere stad. Kijk naar musea als Jan en Cobra met fantastische tentoonstellingen. Er is genoeg, maar je moet wel kijken. Aan iedereen die zegt dat dat hier in Amstelveen niks te doen is, vraag ik: wat doe je zelf om het mooier te maken?’

‘M’n vrouw en ik hebben tien jaar geleden bewust voor Bovenkerk gekozen. Toen ik nog in het Oude Dorp woonde, wandelde ik altijd een rondje Poel. Het karakteristieke vind ik leuk. De huizen op de dijk zijn allemaal anders. Het geeft het gevoel alsof je in een dorp woont. Wonen in Bovenkerk heeft natuurlijk ook nadelen. Het openbaar vervoer is natuurlijk waardeloos.’

Veiling

Dit najaar gaat Hans met subsidie van de gemeente samen met de Amstelveense jeugd een gedichtenbundel schrijven, met als titel ‘Amstelveense Jeugd’ Hij zal vier workshops verzorgen. ‘Er zullen 5000 bundels worden gedrukt van de bundel, die worden verspreid onder de middelbare scholen in Amstelveen.’

De ideeën blijven opborrelen in het hoofd van Hans Breuker. ‘Ik vind het heerlijk om lekker aan de gang te blijven. Toen ik begin 2016 m’n bedrijf Schoonspoeler Nederland verkocht hoefde ik een aantal jaren niet te werken. Daar word je helemaal niet vrolijk van. Ik heb prikkels nodig. Ik wil graag een spannend leven. Ik kijk helemaal niet uit naar m’n pensioen. Gefocust zijn en bezig zijn met iets, dat is voor mij het pure genieten. Ik ben altijd bezig.’

Meer informatie op www.hansbreuker.com of via zijn Facebookpagina Hans Breuker Art.

Dick Aanen
Gepubliceerd in Nota Bene, augustus 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven