Content voor Ingelogde Gebruikers

Grote pret bij bezoekboerderij Het Achterhuis

Grote Pret Bij Bezoekboerderij Het Achterhuis

Leerdam • Bezoekboerderij Het Achterhuis in Leerdam is al meer dan 21 jaar een populair dagje uit voor het hele gezin.
leerdam • Jan en José Zijderveld hebben er aan het Hoogeind een waar dierenparadijsje van gemaakt. Naast koeien en varkens zijn er pony’s, schapen, geiten, hangbuikzwijnen, konijnen en pauwen te bewonderen. De gegraven poel is een ideale broedplaats voor kamsalamanders en padden.

Elk jaar vieren duizenden kinderen en volwassenen een feestje op de boerderij. José Zijderveld: “We zijn er in 1998 mee begonnen. We gingen er bij de start vanuit dat we er 100 gulden per week mee zouden verdienen. Maar de aantallen bezoekers liepen al snel op van 200, 300 naar 2000 tot 4000 per jaar. In totaal hebben we al meer dan 105.000 bezoekers mogen begroeten en 4400 kinderfeestjes mogen organiseren. De bezoekers komen echt overal vandaan. We hebben hier zelfs mensen uit België, Denemarken en Finland. En dan moet je bedenken dat Jan en ik bijna geen woord Engels spreken.”
De bezoekboerderij is al jarenlang de belangrijkste bron van inkomsten voor Jan en José: “We leven ervan. Het levert meer op dan de koeien. Ik zeg wel eens gekscherend: ‘ik houd de hobby van mijn man in stand’.”

‘Jan de kletser’
Jan en José hebben een strakke taakverdeling. José is het creatieve brein van het bedrijf. “Ik verzin van alles. Wat m’n ogen zien dat kunnen m’n handen maken. Jan is de kletser. Die kletst alles aan elkaar. Hij weet veel over natuur, koeien, de streek. Hij weet de gasten altijd heel goed te vermaken. We noemen hem wel eens de tweede André van Duijn. Hij had een keer een groep dames onder zijn gehoor. Die moesten bijna plassen van het lachen.”

Corona
Ook in de eerste drie maanden van 2020 zag het ernaar uit dit een geweldig succesvol jaar zou worden. “We hadden vijftig procent meer omzet dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar ja: toen kwam corona om de hoek kijken.” Half juli is alles weer op gang gekomen met tien spannende en leerzame verrassingsmiddagen.

Tijdens de corona-maanden maakten Jan en José maar liefst 55 filmpjes voor de kinderen. Alle dieren van de boerderij passeerden de revue. Vooral het filmpje met de onwillige varkens was hilarisch. Boer Jan werd gefilmd bij het werk op het land. Hij vertelt vol passie en met kennis van zaken over het boerenleven en de dieren. Ook hoogtepunten tijdens het seizoen werden vastgelegd, zoals de kalfjes die voor het eerst het land ingingen of de geboorte van een lammetje. De filmpjes zagen er misschien volgens de professionele normen niet altijd tip-top uit, maar waren juist daardoor zo leuk en populair.

Jan en José deden zelfs mee aan een wedstrijd van RTL, waarbij gratis 30 seconden reclame mocht worden gemaakt voor het bedrijf. José: “We hebben het filmpje gemaakt bij de geiten-wei en speciaal brood verzameld om de geiten bij elkaar te houden. Ik had een groot papier op m’n buik gehangen met de tekst. Er ging van alles mis. Bij de eerste opname kon Jan de tekst niet lezen, bij de tweede keer waaide het papier weg, daarna trapte de geit het bord om en vervolgens ging één van de geiten voor het bord staan. Uiteindelijk bij de twaalfde poging stond het er goed op. We hebben het filmpje opgestuurd, bericht van ontvangst ontvangen, maar daarna bleef het stil. Uiteindelijk hebben we het op Facebook gezet. En wat denk je: het filmpje is 2600 keer bekeken. Bij RTL weten ze echt niet wat ze missen.”

Slootjespringen
Jan en José verzinnen elke keer weer wat anders. “Jan heeft op het hele erf bordjes opgehangen met informatie over de dieren. Bijvoorbeeld dat een gans wel 30 jaar oud kan worden of dat een koe maar 20 minuten slaapt. Mensen weten bijvoorbeeld ook niet dat een koe wel 80 tot 120 liter water per dag drinkt.” Het boerenechtpaar aan het Hoogeind organiseert als gezinsuitje ook vaak een boerderijsafari. “De deelnemers gaan zelfstandig op ontdekkingsreis, waarbij een route is uitgezet die ze kunnen volgen. De deelnemers moeten letters zoeken en aanwijzingen opvolgen en onderweg doen ze spelletjes.”
De jongste kinderen vinden de dieren het leukste. “Bij de wat oudere kinderen is slootjespringen populair. Lekker vies worden, dat vinden ze fantastisch. Vorige week met die hitte hebben we een stuk landbouwplastic uitgerold en ingezeept met zeepsop en besprenkeld met water. De kinderen hadden de grootste lol.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven