Content voor Ingelogde Gebruikers

Everdingse hobbyboer Cor van Kippersluis: ‘De gemeente wil me hier weg hebben’

Everdingse Hobbyboer Cor Van Kippersluis: ‘De Gemeente Wil Me Hier Weg Hebben’

Everdingen • ‘Hobbyboer’ Cor van Kippersluis (78) aan de Tienhovenseweg in Everdingen verzet zich al tijdenlang tegen de bouw van een woning op nog geen vijftig meter afstand van zijn stallen.   

Die vijftig meter afstand geldt volgens de geurverordening in Vijfheerenlanden voor bouwwerken buiten de bebouwde kom. “Als die afstand niet gehonoreerd wordt, dan komen daar in de toekomst problemen van. En dat wil ik voorkomen”, zegt Van Kippersluis.

De Everdinger verzorgt in een viertal stallen achter zijn woning in totaal zo’n dertig vleeskoeien. Naast de stallen ligt een giertank en een flinke mesthoop. Alles bij elkaar kan dat mogelijk leiden tot stankoverlast. Van Kippersluis wil niet dat de buren daar in de toekomst over gaan klagen. Hij vertrouwt het echter niet helemaal, vooral nu de bouwplannen gewoon door worden gezet.

“Het probleem is dat op de tekening die ze gebruiken alleen de voorste stal op mijn perceel staat ingetekend. De afstand tot de stal zal inderdaad zo’n vijftig meter zijn. Maar als je de afstand bekijkt vanaf de achterste stallen, dan is de afstand slechts 43 meter. De buren hebben een kavel van 5000 vierkante meter en kunnen zonder problemen nog wel een paar meter opschuiven.”

Boos op de gemeente
Van Kippersluis is vooral boos op de gemeente, die vorig jaar de bouwvergunning heeft verleend op basis van basis van wijziging bestemmingsplan in 2016. De Everdingse hobbyboer heeft nog wel bezwaar aangetekend, maar werd in het ongelijk gesteld door de bezwaarcommissie.

Hij ging in beroep, maar was bij de voorbereiding van de zaak bij de rechtbank te laat met het aanleveren van de juiste documenten. “Ik heb het idee dat ze me hier gewoon weg willen hebben. De gemeente heeft zonder mijn medeweten de bestemming van mijn perceel veranderd van agrarisch naar woonbestemming. Ik neem ze dat zeer kwalijk. Ze moeten nog maar eens uitleggen hoe dat kan.”

“Ze noemen me hobbyboer”, zo vervolgt hij zijn betoog, “maar ze zijn zelf hobbymatig bezig. Ik ben bang dat ik hier straks geen koeien meer mag houden. Ze denken: ‘die meneer is toch oud en de stallen kunnen binnenkort worden gesloopt’. Maar ze houden er geen rekening mee dat mijn zoon van 40 de boerderij binnenkort zal overnemen.”

Ruimte voor Ruimte
De buren zijn Bernice Engeltjes en Jorrit Willems. Zij zijn in het najaar van 2018 verhuisd naar het landelijke Everdingen. Voorlopig wonen ze nog in een tijdelijke unit. “Op Funda zagen we het perceel staan en we waren de koning te rijk dat we het konden bemachtigen.

Via de ‘Ruimte voor Ruimte’-regeling heeft er voor onze tijd (2016) een bestemmingsplan wijziging plaatsgevonden. In ruil voor de sloop van enkele schuren, is het nu mogelijk om een huis te bouwen op deze kavel. Inmiddels zitten de heipalen in de grond, maar veel verder zijn we nog niet opgeschoten, vanwege de juridische procedures van buurman Van Kippersluis die hij voert met de gemeente.”

Jorrit: “Wij baseren de locatie van het huis op hetgeen is vastgesteld in het bestemmingsplan in 2016. We hebben het dus niet zelf bedacht. Wij gunnen onze buurman zijn koeien. Het is absoluut niet onze intentie om op enig moment bezwaar te maken. Wij komen beide van het platteland, dus we kennen het boerenleven.”

Bernice: “Wij hebben zelfs aangeboden om bij een notaris vast te laten leggen dat we nooit zullen klagen, maar de buurman wilde hier niet op in gaan. Wij hebben ondertussen bijna een jaar vertraging op de bouw van ons huis en willen graag verder. Deze week is via de rechtbank Midden-Nederland duidelijkheid gekomen, voor ons is dat de bevestiging dat we verder kunnen. En laat het duidelijk zijn: wij zijn erg blij met alle koeien om ons heen; we worden omringd door boerenbedrijven met een veelvoud aan koeien. We hopen samen nog lang met alle koeien en buren hier te wonen.”

“Dat de heer Van Kippersluis meent dat hij een agrarisch bedrijf heeft, spreken wij niet tegen”, zegt woordvoerster Indira Scholtmeijer namens de gemeente. “Door de Omgevingsdienst wordt het bedrijfje aangemerkt als hobbymatig. Het perceel waarop de heer Van Kippersluis woont, heeft in het geldende bestemmingsplan, maar ook in het bestemmingsplan daarvoor, de bestemming ‘Wonen’ en dus niet agrarisch. Als het perceel ooit een agrarische bestemming heeft gehad dan is dat in ieder geval al lang geleden.”

Dick Aanen, februari 2021

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven