Skip to content

André Bijl en ik schreven in 2011 voor Het Kontakt een serie artikelen over 50 jaar Molukkers in Leerdam. Onder de titel ‘Vergeet ons niet’. Het werd een bijzondere ervaring, waarin we deze bijzondere mensen beter leerden kennen. De serie werd bekroond met de NNP-nieuwsbladprijs 2012.

Jaap Göbel: ‘Nederland heeft veel goeds gebracht in Nederlands-Indië’

‘Ik denk heel positief over de vooroorlogse koloniale periode in Nederlands-Indië. Het was een vredige periode, waarin het land tot volle bloei werd gebracht’, zegt…

Wim Wattimury, Leerdam

‘Breng ons terug naar beloofde Ambon’

LEERDAM • Op zijn 92e houdt ex-KNIL-militair Wim Wattimury de hoop levend dat hij ooit mag terugkeren naar zijn geliefde Ambon. In 1951 kwam hij naar…

De ontspoorde Molukse jeugd

Molukse jongeren hadden het niet makkelijk in de jaren tachtig: torenhoge werkloosheid, drugs, sociale onrust en zelfs criminaliteit. “Om te spreken over een verloren generatie…

De Molukse wijk: ‘knus en saamhorig’

Molukkers vormen één grote familie. Vooral in de jaren nadat ze in Leerdam kwamen wonen. Dat zeggen Jim Lekatompessy (53) en zijn oudere zus Mientje…

Familie Lopulalan, Leerdam

Leven in de brouwerij bij familie Lopulalan

Het Molukse gezin Lopulalan telde bij hun aankomst maar liefst twaalf kinderen. Het was altijd een gezellige boel in hun nieuwbouwhuisje op de Broekgraaf. Een…

Frank Akihary

‘Molukkers teveel in slachtofferrol’

Jonge Molukkers die vooruit willen komen moeten zich niet door tegenslag of hun achtergrond uit het veld laten slaan, zegt de geslaagde Velddrielse IT-ondernemer Frank…

Back To Top