Culemborg • Jongeren ervaren vaker mentale problemen. Toch wordt nog te weinig de hulp ingeroepen…
Doorwerken na je pensioen: gewoon doen
Culemborg • Rob Tetteroo (67) besloot na zijn pensionering om gewoon te blijven werken. Voor de lol en niet omdat het moet.
Een paar maanden na zijn laatste werkdag als medewerker interne controle bij Kwantum kon hij in december 2023 aan de slag als gepensioneerde uitzendkracht bij het internationale bedrijf Newland Europe B.V. in Culemborg. Het bedrijf levert een groot assortiment scanapparaten aan winkels en bedrijven.
Ingezet bij diverse klussen
Rob en een vijf jaar oudere gepensioneerde collega zijn de afgelopen maanden ingezet bij diverse klussen in het bedrijf. Aanvankelijk zouden ze tijdens de drukke decemberdagen vooral bezig zijn met de inventarisatie van de voorraad, ofwel het aloude ‘balansen’.
Magazijn op orde
Maar door de groei van het bedrijf zijn ze in de weken daarna ook druk geweest met het op orde brengen van het onderdelen magazijn. Ook verwerkten ze de binnenkomende en uitgaande orders. “Je zocht in de hal met de hoge stellages de onderdelen bij elkaar, die verzamelde je in een doos en je deed er een sticker op. Geen moeilijk werk, maar je moet wel je koppie erbij houden”, zegt Rob. Ook demonteren Rob en zijn collega in de fabriekshal diverse onderdelen van gebruikte scanapparaten en sorteren de onderdelen op soort.
‘Goed naar onze zin’
“Eigenlijk zouden we hier een paar maanden zitten, maar kijk: het is inmiddels bijna juli en we zitten er nog steeds”, zegt de 72-jarige uitzendkracht. “Normaal gesproken werk ik alleen in de donkere maanden van november tot en met februari. Dat we hier nog steeds aan het werk zijn betekent dat we het goed naar onze zin hebben.” “Het is gewoon leuk en vooral ook afwisselend werk”, vult Rob aan.
Tussen de jonge gasten
“Het is mooi om tussen mensen te werken die nog gewoon een betaalde baan hebben: jonge gasten waar we goed mee op kunnen schieten. Er heerst hier een gezellige werksfeer.” Bijkomend voordeel is volgens Rob dat Newland Europe B.V. een heel sociaal bedrijf is. “De verhoudingen zijn heel goed. Dan ben je ook eerder geneigd om een dagje extra te komen als dat nodig is. Als de werkgever zijn waardering voor jou als uitzendkracht laat blijken, ben je ook bereid iets extra’s te leveren als het bedrijf dat verlangt. Dat vind ik meer dan normaal.”
Na-oorlogse generatie
Rob en zijn collega zijn aan het werk via Betuwe65plus Uitzendbureau. Herma de Jong is eigenaar van het bureau. “Toen ik dertig jaar geleden begon met een uitzendbureau had ik veel senioren die nog waren geboren voor de Tweede Wereldoorlog. Velen hadden onvoldoende pensioen opgebouwd. Die waren vaak genoodzaakt om vanwege het geld te blijven werken. De huidige generatie ouderen is na de oorlog geboren. Bijna iedereen heeft een redelijk pensioen. Deze groep heeft dus een andere motivatie om te blijven werken.”
Werken: goed voor je hersens
Werken is heel goed om je hersens goed te laten functioneren, benadrukt Herma. “Het geeft een meerwaarde aan je leven.” Werken is eigenlijk een heel goed medicijn tegen vele kwalen, juist als je ouder wordt. “Ik ben een grote fan van neuropsycholoog Erik Scherder. Hij laat keer op keer zien hoe belangrijk het is om op oudere leeftijd je brein actief te houden. Bijvoorbeeld door te puzzelen of te schaken. Maar dus ook door te blijven werken. Dus mijn advies is ‘Werken na je pensioen: gewoon doen.”
En banen zijn er genoeg, ook in de Betuwe. Gepensioneerde uitzendkrachten verrichten vooral operationele werkzaamheden: in een magazijn/productieafdeling. Maar ook als vrachtwagenchauffeur of als administrateur.
Lol in je werk
Gepensioneerde mensen zijn goud waard voor een werkgever, benadrukt Herma. “Het zijn mensen die willen werken, maar geen zin meer hebben in een job met veel stress. Ze hoeven bovendien geen carrière meer te maken. Ze willen gewoon ontspannen hun werk doen. Gewoon werken voor de lol. Het ziekteverzuim bij deze groep is nul. Ze zijn hartstikke gemotiveerd en flexibel. Ze hebben gigantisch veel ervaring en ze zijn geen bedreiging voor vaste medewerkers binnen de organisatie, waardoor de werkgever ze ook nog als sturende mentor kan inzetten.”
Dick Aanen
Culemborgse Courant, juni 2024
Dit bericht heeft 0 reacties