Content voor Ingelogde Gebruikers

Bovenkerkse roeister Lucia Folkers heeft de AAP-factor

Bovenkerkse Roeister Lucia Folkers Heeft De AAP-factor

Bovenkerk – De 17-jarige vwo-studente Lucia Folkers doet eigenlijk pas sinds 2019 aan roeien. Sindsdien is de inwoonster van Bovenkerk helemaal verslingerd aan deze sport.

Uit testjes blijkt keer op keer dat de 1 meter 80 lange inwoonster van Bovenkerk super veel aanleg heeft voor het roeien. Het is alleen jammer dat ze haar mogelijkheden nog amper heeft kunnen laten zien, vooral door de beperkingen die corona met zich meebrengt.

Talentendagen
Haar talent voor roeien werd in november 2018 ontdekt tijdens de Sportspecifieke Talentendagen van sportkoepel NOC/NSF in Almere. Lucia: ‘Ik ben niet alleen lang en sterk, maar bovendien heb ik de AAP-factor. Dat betekent dat de spanwijdte van mijn armen groter is dan m’n lichaamslengte. Ideaal om lange, krachtige halen te maken in de boot.’

Mentaal zit het ook wel goed bij de goedlachse Lucia. Ze is gemotiveerd om binnen de mogelijkheden de top te bereiken. Niet onbelangrijk is dat ook haar vader en moeder beiden op wedstrijdniveau hebben geroeid. Dus ze wordt aan alle kanten gemotiveerd.

Onderlinge wedstrijden
Begin 2019 sloot Lucia zich aan bij de wedstrijdgroep van roeivereniging RIC in Amsterdam, die al sinds jaar en dag traint op het prachtige water van de Amstel. ‘Vanaf het begin had ik het er naar m’n zin. Al snel trainde ik er zo’n vier keer per week. Dat hele jaar heb ik toen al aardig wat wedstrijd kunnen roeien. In het begin was ik onervaren, maar al snel had ik de smaak te pakken. Ik begon meisjes van mijn leeftijd in te halen. Dat was echt supergaaf.’

Inmiddels traint Lucia zo’n zeven keer per week. In de wintermaanden werkt ze vooral aan haar kracht en conditie. ‘In het weekend ga ik met de bus naar Amsterdam. We trainen niet alleen in de boot, maar doen ook hardloop- en indoortrainingen. Thuis train ik de rest van de week vooral op de ergometer.’

De resultaten op de ergometer worden regelmatig bijgehouden. Die zijn veelbelovend. ‘Maar dat wil nog niet alles zeggen. Door Corona weet ik nog niet hoe snel ik in de boot ben ten opzichte van anderen in mijn veld.’

Beensport
Volgens Lucia denken nog veel buitenstaanders dat het bij roeien vooral aankomt op de armen. ‘Bij roeien komt de meeste kracht uit je benen. Het is dus heel anders dan bijvoorbeeld bij kanoën. Het betekent bijvoorbeeld ook dat je roeiers als training vaak ziet hardlopen of nog beter: ziet fietsen.

Voor Lucia is roeien in de gezonde buitenlucht een puur genot. ‘Vooral als je alleen op de Amstel roeit, met verder geen geluiden om je heen. Het enige wat je hoort is als de bladen het water raken. Maar het is ook geweldig om samen met je roeimaatjes te zijn en om elkaar uit te  dagen in een onderling wedstrijdje.’

Europees Kampioenschap
Vorig jaar was Lucia één van de geselecteerden voor het nationale meisjes-8-team. Zij waren geselecteerd om deel te nemen aan het Europees Kampioenschap junioren in Belgrado. ‘We hebben hard getraind op de Bosbaan en op het water bij Almere waar ook de nationale mannen selectie traint. We zaten wel tien keer tot elf keer per week in de boot en het ging steeds beter. Het EK is doorgegaan, maar Nederland mocht er helaas niet heen vanwege corona. Dat was toch wel een grote teleurstelling. Maar die hele serie trainingen gaf me ook wel weer vertrouwen. Ik heb aangetoond dat ik bij de Nederlandse topmeisjes hoor. Daardoor heb ik ook veel motivatie voor het komende seizoen.’

Lucia zit in de vijfde klas van het Herman Wessel College (Vwo). ‘Ik kan het roeien uitstekend combineren met m’n schoolbezigheden. Er is in ’s middags na school nog genoeg tijd voor andere dingen. Als ik ’s middag rond vier uur klaar ben met de online lessen, moet ik me wel haasten om de bus te halen richting de Amstel.’

Nationale roeister met A-Status
De Bovenkerkse wil na het behalen van haar eindexamen graag werktuigbouwkunde gaan studeren aan de Technische Universiteit in Delft. ‘Ik zou natuurlijk heel graag top roeister met een A-status willen worden. Deelname aan internationale wedstrijden zou geweldig zijn en wie weet ooit de Olympische Spelen. Als dat mogelijk is, zal ik er helemaal voor gaan. Het belangrijkste is dat ik deze sport leuk blijf vinden, dat ik gemotiveerd blijf en dat ik niet geblesseerd raak. Verder kijk ik wel wat er op m’n pad komt.’

Dick Aanen, februari 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven